Saturday, August 7, 2010

Musang Makan Ayam

TAJUK : MUSANG MAKAN AYAM

ISBN :
978-983-165-738-6

PENGARANG : Rubiah Jusoh

PENERBIT : KUALITI BOOKS SDN. BHD.

BIL. MUKA SURAT : 16

TAHUN TERBIT : 2008

JENIS BUKU : Fiksyen

BAHASA : BM


SINOPSIS :
Pada zaman dahulu, musang dan ayam jantan bersahabat baik. Mereka mempunyai kebun jagung. Mereka menjaga kebun mereka bersama-sama supaya tidak dirosak oleh haiwan lain.

Tidak berapa lama kemudian, isteri musang hamil. Musang berasa gembira dan mahu bertemu isterinya. Musang meminta tolong daripada ayam jantan untuk menjaga kebunnya. Ayam jantan bersetuju untuk membantu musang. Musang pun masuk ke hutan untuk bertemu dengan isterinya.

Sepeninggalan musang, ayam jantan telah menjaga kebun mereka dengan baik. Pokok-pokok jagung yang ditanam mula berbuah dengan lebatnya. Ayam jantan berasa sangat seronok. Dia mula berniat jahat. Dia tak mahu memberi jagung kepada musang. Ayam jantan pun memanggil kawan-kawannya. Dia mengajak kawan-kawannya untuk makan jagung yang ada sehingga habis. Kawan-kawannya memuji kebaikan ayam jantan.

Tidak lama kemudian, musang pun pulang. Dia terkejut kerana melihat pokok jagung yang masih tidak berbuah. Ayam jantan memberi alasan yang pokok-pokok jagung mereka tidak berbuah. Musang tidak puas hati. Dia memerhati di sekeliling kebun mereka.

Musang terjumpa tongkol-tomgkol jagung di dalam semak. Tahulah musang yang dia telah ditipu oleh ayam jantan. Musang memberi tempoh selama tiga hari kepada ayam jantan untuk menggantikan jagung bahagiannya tetapi gagal. Sejak hari itu, musang bersumpah akan makan semua keturunan ayam yang dijumpainya. Musang keluar pada waktu malam untuk menangkap ayam-ayam itu.

MORAL :
Usahlah bersikap tamak haloba hingga merugikan diri sendiri.

PERKATAAN BARU :
1- hamil - mengandung

2- bahagian - hak yang dibahagi

3- terkejut - terperanjat

4- dalih - helah, buat alasan

5- sumpah - janji untuk melakukan sesuatu

6- gagal - tidak berjaya

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Buku Ally Published @ 2014 by Ipietoon